Bildefiler, hva betyr de..

Her ønsker vi lettfattelig forklare litt om de forskjelige filtypene.

Eksempel av repro av gammelt bilde


jpeg/jpg (Joint Photographic Experts Group)

JPG-formatet støtter opptil 16,7 millioner farger, noe som gjør det velegnet for bilder og fotografier.
Hvis en fotograferer i jpg bør en alltid velge beste-kavalitet/ den største filen av jpeg - slik at du ikke mister muligheten til store forstørrelser.
JPG har komprimering med tap. Det betyr at hvis bildet skal redigeres bør en lager det i et annet bildeformat som psd. for jpg "taper seg" for hver gang en åpner og lukker det i redigeringsprogram.
Hvis bildet inneholder tekst, strektegninger eller grafikk er PNG bedre valg som har skarpe kanter. Jpeg er det mest anvendelige filformatet i forhold til bilder.


Tif (Tagged Image File Format)

Er en ukomprimert bildeformat, den tar stor plass. Filtype som brukes for lagre orginalfiler til bilder som skal redigeres eller printes på store flater, og lage mindre filer ved behov. Den kan ikke legges ut direkte på nett, da må den konverteres til en mindre fil som foreksempel jpg/png. Filen reduseres ikke om en lagrer den på nytt etter bearbeiding.
Hvis du har mange tif filer bør de nok i de fleste tilfeller lagres på egen hardisk siden den tar stor plass.


Png (Portable Network Graphics)

Formatet er mest brukt for illustrasjoner (flat stil), logoer og ikoner, og støtter ikke animasjon som GIF gjør. Png kan ha gjenomsiktig/transparent bakrund noe jpg ikke kan ha. Den kan også være grader av gjennomsiktighet.


Gif (Graphics Interchange Format)

Den tillater animasjon noe som ikke png gjør. Ellers brukes den til samme ting som png, men den har mindre fargedybde. Og pikslene i et GIF-bilde kan bare enten være farget eller gjennomsiktig, altså ikke en gradert/blanding.


Psd (Photoshop Dokument)

Dette er en fil som er ukomprimert, hvor en kan lagre forskjellige "arbeids lag" i photoshop.


Raw

Raw, er en fellesbetegnelse for filformater som kan benyttes ved digital fotografering. En billedfil av raw-format er ikke prosessert og således ikke klar til å bli trykket eller legges ut på nett.
Det kalles en RAW-fil/råfil fordi den ikke er ferdig behandlet. Ved å ta bilder i RAW kan du foreta ikke-destruktiv bilderedigering i etterkant. Du kan gjøre større endringer med en RAW fil enn komprimert fil som JPG. Bildet må etterbehandles i en raw-converter f.eks. i Adobe Camera Raw.
De fleste fotografer tar alltid bildene sine i Raw. Hvis du ikke skal redigere bildene dine noe særlig, kan du velge JPG filformatet i kameraet eller JPG og RAW.
På datamaskin kan du konvertere, redigere og lagres i filformater som blant annet TIF, PSD, JPG eller PNG.
(De ulike kameraprodusentene har eksklusive navn på råfilene sine eksempel: Canon RAW .CR2 og Sony Raw .ARW )


PDF (Portable Document Format)

Er et digitalt dokumentformat. Filene vises på skjerm i samme form som de har når de blir skrevet ut. Det kan betraktes som en form for digitalt papir. I en PDF-fil kan du legge bilder, skrive, video og amimasjoner.
Videoformat


MP4

MP4, er det mest anvenelige formatet for videokassetene dine. Formatet kan redigeres i alle redigeringsprogram uavhengig om du bruker PC eller Mac. Det er også det mest anbefalte for Youtube.
Du kan lese mer her på wikipedia .


AVI

AVI, også kalt Audio Video Interleaved, er et filformat som kombinerer lyd- og video i én fil for samtidig avspilling. Det ble utviklet av Microsoft i 1992 for å være med i video for Windows. Formatet blir regnet som foreldet, filformater AVI tar mye lagringsplass. Videokassetter som blir overført til dette formatet, blir ofte for stort for redigeringsprogrammer - så en konvertering blir nødvendig. Det er også flere redigeringsprogram som ikke støtter dette formatet lenger. MP4 er et "nytt" anvendelig format for videokassetene dine. Tar mindre plass, uten tap av kvalitet og kan redigeres i alle redigeringsprogrammer og Youtube opplasting.

Copyright © 2015-2022 digitalrepro.no | All rights reserved. | Org. nr:980 484 769.